уторак, 30. јануар 2018.

Šta vaše omiljeno norveško jelo govori o vama?

Kažu ljudi „s kim si, onakav si“, a u sledećem tekstu pročitajte ko ste na osnovu onoga što najviše volite da jedete, a da je karakteristično za norveško podneblje. Ili se barem slatko (ili slano) nasmejte.


Fiskesuppe med torsk (bela riblja čorba od bakalara)
Šta je i kako se pravi?
Photo: bunnpris.no
Skuvati dve-tri vrste povrća sa začinima i u to ubaciti komade filirane ribe. Za tradicionalni kremasti ukus riblje čorbe pred sam kraj dodati i mešavinu mleka i brašna.

Šta govori o vama?
Jako ste konzervativni i cenite tradicionalne norveške vrednosti, kao što su boravak na otvorenom i šetnje po šumi i planinama. Na prvom mestu vam je zdrav život i dobra forma. Ne mrzi vas da posle dugog radnog dana provedete sat vremena u kupovini (zdravih) namirnica i minimum duplo više u kuhinji dok spremate neko (ne)ukusno jelo.

Kvikk Lunsj (kopija američkog KitKat-a)
Photo: freia.no
Šta je i kako se pravi?
Oko 160 kilokalorija spakovanih u 47 grama keksa u kombinaciji sa čokoladom. Pravi se u fabrici čokolade Freia od 1937. godine.

Šta govori o vama?
Volite skijanje i to je jedino što možete da smislite da radite napolju i to samo ako imate neko društvo. Idealna mesta su vam inače teratana ili košarkaški teren. Volite sve što vole mladi i pomalo ste predvidivi. Uživate da budete u centru pažnje, kako u kolektivu na poslu tako i u slobodno vreme u društvu. U vaše omiljene zanimacije spadaju kompjuterske igre poput Clash Royale ili sviranje gitare.


Pizza Grandiosa (smrznuta pica grandioznog imena)
Photo: grandiosa.no
Šta je i kako se pravi?
Smrznuto testo sa dodacima koje nikad ne biste želeli da vidite na pici, kao što su sir teksture i ukusa gume i salama podriguša. Kupi se u prodavnici, ispeče za 10 minuta u prethodno zagrejanoj rerni. "Najbolji" ukus ima ako ne zaboravite da skinete najlon s nje i ako dodate pokoji kolut (prave) kobasice.

Šta govori o vama?
Vi ste prosek proseka, voleli biste da ste Amerikanac. Za sebe mislite da ste mirna i porodična osoba za uzor, a zapravo ste vrlo lenji, nemaštoviti i često se iznervirate kad nešto nije po vašem. Vaš idealni kućni ljubimac je Engleski buldog ili pekinezer. Omiljeni provod vam je na kauču uz neki stari, američki sitkom i par limenki piva.

Brunost (smeđi sir)
Photo: geocaching.com
Šta je i kako se pravi?
Kuva se surutka od kozijeg i/ili kravljeg mleka (postoje sve varijante, s tim da su ove samo sa kozijim imaju malo jači ukus) dok tečnost maltene ne ispari skroz i dok se šećer iz mleka po uticajem visoke temperature ne karamelizuje. Otuda siru smeđa boja i slatkast ukus.

Šta govori o vama?
U duši ste hipster, volite da izigravate da ste neobični i da imate istančano nepce. Jedino prevozno sredstvo koje priznajete je bajs, i generalno ste opsednuti očuvanjem životne sredine. Odeću kupujete tek kad se stara iscepa, i to polovnu, ali zato imate poslednji model iPhone-a i ne štedite na provodima poput muzičkih i filmskih festivala i ekstravagantnim pićima kao što su francusko vino Chateau de Beaucastel ili filipinska kafa Kopi Luwak. Fetiš vam je učenje nekog uvrnutog stranog jezika.

Pølse med brød (hot-dog)
Photo: nrk.no
Šta je i kako se pravi?
Grilovana viršla se stavi u slatkastu kiflu. Od priloga se obično služi sa lukom (sirovim ili prženim), senfom i/ili kečapom. Luksuzne varijante se prave i sa dodacima sira i slanine.  Uglavnom se prodaje po kioscima brze hrane i benzinskim stanicama.

Šta govori o vama?
Po svoj prilici imate veoma dosadan posao koji vas ubija u pojam. Ne volite preterano fizičke aktivnosti, ali zato nalazite zadovoljstvo u gledanju sapunica. Volite veze na jedno veče, ali ne izlazite preterano često jer smatrate da je piće u kafićima besmisleno skuplje od onog koje može da se kupi u prodavnici. Jedini valjan razlog da provodite vreme napolju je roštiljanje sa prijateljima.

Lakris (kao Negro bombone, samo slane)
Photo: dagligvarehandelen.no
Šta je i kako se pravi?
Slatkiš (ili slaniš) koji se pravi od ekstrakta korena sladića (lat. Glycyrrhiza glabra), eventualno sa raznim dodacima. Sastojci se zagreju do temperature od 135º C i izlivaju u modle željenog oblika.

Šta govori o vama?
Slušate blek metal i volite sve ono čega se svako normalan gnuša. Uglavnom živite noću, ne pamtite kad ste poslednji pojeli neki pristojan doručak. Verujete u stara nordijska božanstva i imate neki komad nakita u obliku Torovog čekića. Niste naročito istrajni u svojim životnim planovima, i previše lako odustajete. Najveće uzbuđenje vam predstavljaju sastanci na slepo. Robu kupujete isključivo preko interneta.

Røkelaks (dimljeni losos)
Photo: dagbladet.no
Šta je i kako se pravi?
Uvaljati filete lososa u mešavinu soli i malo šećera gde stoje oko tri dana, a potom ih dimiti u sušari tokom jednog dana na temperaturi ne višoj od 30ºC.

Šta govori o vama?
Sportski ste tip, ali ne nikako ne volite timske igre. Koristite svaki odmor da pobegnete iz gradske vreve kako biste pročitali neki dobar krimić. Najbolje se osećate na vikendici koja nema ni struje ni vode. Generalno ne volite mnogo ljude, u vezama se jako teško snalazite, ali smatrate su vukovi i medvedi idealno društvo. Omiljena boja vam je tirkizno plava.




Piše: Sandra & Sofija



Нема коментара:

Постави коментар