уторак, 9. јануар 2018.

Ledeni hotel (ICEHOTEL)


Još uvek niste napravili planove kako da potrošite nasledstvo od bogatog ujaka, a baš biste otputovali negde na zimovanje? Evo našeg skromnog predloga.

Verovatno je jedna od prvih stvari koje vam padnu na pamet kada neko pomene Ledeni hotel pitanje zašto bi iko poželeo da spava na/u ledu i još platio za to. Ili ko je i kako došao na ideju da svake godine iznova pravi hotel koji će se čim stigne proleće istopiti. Možda neko zamišlja sever Švedske kao veliku kocku leda ili mesto koje je bilo inspiracija za dvorac Ledene kraljice. Ali priča o prvom Ledenom hotelu na svetu počinje zapravo sa Japancima. I to umetnicima. Ingve Berjkvist (Yngve Bergqvist) koji će kasnije otvoriti Ledeni hotel bio je zainteresovan za japansku tradiciju izrade ledenih skulptura (?!) pa je 1989. pozvao dvojicu profesionalnih vajara da održe radionicu u Jukasjerviju (Jukkasjärvi) u blizini Kirune, na severu Švedske. Kao rezultat radionice, napravili su iglo površine 60m2 na reci Turne (Torne) koji je poslužio kao galerija ”ARTic Hall”. Iglo se u godinama koje su usledile proširio na 250 m2 i verovatno bi sve ostalo u okvirima umetničkog sveta da grupa umetnika nije zaboravila da rezerviše smeštaj i zamolila Ingvea da prespava u galeriji. Od opreme su imali kože irvasa i vreće za spavanje, a ujutru su se probudili, kako legenda kaže, prepuni utisaka. Tako se rodila ideja.

Ništa nije tako prozirno i plavo kao led iz reke Turne
Photo: Felix Hubertus
Svake godine krajem novembra, u Jukasjerviju se okupljaju umetnici iz raznih delova sveta da pretvore standardnu konstrukciju hotela u umetničko delo koje je svakog puta drugačije. Za gradnju hotela koristi se led iz reke Turne, kao i ”snis”, mešavina snega i leda (snö + is) koja mora da sadrži precizno određen procenat vazduha i vode iz reke. Zbog specifičnog sastava vode i konfiguracije terena, led koji se vadi je neverovatno čist i proziran, idealan za oblikovanje. Ili gradnju hotela. Snis reflektuje sunčeve zrake i štiti led unutar hotela od topljenja. Kada se na proleće sve otopi, voda se vraća u reku.  Od proleća 2017. postoji i deo hotela koji se uz pomoć solarne energije održava u ledenom stanju preko cele godine. Za izgradnju hotela potrebno je 30 000 kubnih metara snisa i 1000 tona leda, a u gradnji učestvuje oko 50 ljudi uz 50 umetnika.

Prosto je, samo uzmeš par ledenih blokova i...
Photo: Asaf Kliger (https://www.icehotel.com/art-design/artists-apply-2017/)
Broj soba u hotelu je svake godine drugačiji, ali uglavnom ih je oko 65. Hotel je takođe otvoren i za dnevne posete, odnosno obilaske što znači da ne možete boraviti u svojoj ledenoj sobi preko dana jer ćete se gurati sa turistima. Preporučuje se jedno noćenje u ledenoj sobi uz kombinaciju sa noćenjima u toplom (”normalnom”) delu hotela. Temperatura u sobama je -5°C. Pre prvog noćenja, osoblje će vam ljubazno objasniti kako da preživite tu noć u hladnom (u prevodu, održaće vam kratak kurs preživljavanja) i šta da radite sa vrećom za spavanje kako biste zadržali toplotu. U ledenim sobama nema toaleta tako da kad zagusti morate da pretrčite u topli deo hotela. Takođe, sobe nemaju vrata već samo zavese. Nema ni utičnica da napunite telefon tako da se unapred oprostite od civilizacije ako niste štedeli bateriju. 

Kad vam dosadi da budete u sobi, uvek možete da se opustite u toploj atmosferi zajedničke prostorije
Photo: Felix Hubertus

Prava crkva, nema šta
Photo: Felix Hubertus
Pored smeštaja, Ledeni hotel nudi i dve atrakcije – ICEBAR i Ledenu crkvu. Bar je prvi put otvoren 1994. a od tad se ideja proširila širom sveta. Toliko je popularno imati ledeni bar da su se Šveđani dosetili da je izvoz leda unosan posao. Alkohol se pije iz ledenih čaša, a možete da sednete i na stolicu od leda (mada je pitanje šta će se desiti sa jajnicima/bubrezima). Crkva je postala popularno mesto za venčanja i svake godine se ovde venča oko 80 parova. 
Da ne bi sve bilo samo led i smrzavanje, u ponudi je i širok spektar različitih aktivnosti – od potere za polarnom svetlošću do sakupljanja bobica i pripremanja tradicionalne Sami večere. Ako niste na vreme organizovali transfer do aerodroma, hotel nudi i prevoz zapregom koju vuku psi. Posebno je zanimljiv obilazak hotela kada s proleća počne da se topi. Ova tura se organizuje od sredine aprila do kraja maja, a u obilasku dobijate posebne gumene čizme i kacigu koji vas štite dok gledate kako se led vraća u reku Turne, odakle je i došao.

Ovde sve počinje i sve se završava - reka Turne
Photo: https://www.icehotel.com/about-icehotel/winter-harvest-at-icehotel/


Zadovoljstvo smrzavanja u ovom hotelu nije baš jeftina zabava, ali ako se nađete u ovom (dalekom) delu Švedske, počastite sebe makar obilaskom hotela, ako ništa drugo. Zaista je fascinantan kao dvorac Ledene kraljice iz bajke, ali za razliku od nesrećnog Kaja koji je tamo bio zarobljen, bar znate da ćete kada završite obilazak moći da (sa skrivenim zadovoljstvom) popijete čaj negde na toplom. 

Нема коментара:

Постави коментар