уторак, 13. март 2018.

Sve što želite da znate o testovima norveškog

Mnogo ljudi nas kontaktira s pitanjima o sertifikatu o poznavanju norveškog jezika na ovom ili onom nivou, i ispostavi se da vrlo često poseduju razne neproverene informacije. Uglavnom su polaznici zainteresivani da li mogu da dobiju neki sertifikat "kod nas" koji će važiti "kod njih". Istina je da sertifikati dobijeni u Srbiji mogu biti prihvaćeni od strane neke institucije ili poslodavca, ali nikako se ne mogu koristiti za sve potrebe. U određenim slučajevima se ispit iz poznavanja norveškog mora polagati isključivo u Norveškoj ili od skora pri Univerzitetu u Beogradu, ali i u tom slučaju je norveška institucija ta koja vrši ocenjivanje testova. Stoga smo rešili da vam u sledećem tekstu damo sve relevantne informacije o ovim testovima.

NORSKPRØVE (KOMPETANSE NORGE)

Na kom nivou je? 
Aktuelni testovi (levo) u odnosu na prethodne,
tzv. Norskprøve 2 i 3 (desno)
A1/A2, A2/B1 i B1/B2

Gde se može polagati?
Širom Norveške, mesta i ustanove gde se organizuje su poznati tek po početku prijave

Kad se može izaći na ispit?
Trenutno postoje tri roka: mart, maj/jun i novembar/decembar, tačne datume i rokove za prijavu možete videti ovde.

Iz čega se sastoji?
Pismeni deo testa se na svim nivoima sastoji od provere usmenog razumevanja (lytteforståelse), razumevanja teksta (leseforståelse) i samostalnog pisanja (skriftlig produksjon), s tim što sadržaj samih zadataka varira, u odnosu na nivo. Vi birate nivo koji prijavljujete, recimo da to bude A2/B1, ali ocena koju ćete dobiti može biti i A1, u izuzetnim slučajevima i B2. Sve u zavisnosti od učinka. Ono što je uvek isto i vezano isključivo za prijavljeni nivo je samostalno pisanje. U ovom delu treba opisati datu sliku (samo A1/A2 i A2/B1), napisati kraću molbu/žalbu na datu situaciju i treći deo je kraći esej na zadatu temu, obično vezanu za poznate teme sa kursa. Međutim, kada je u pitanju nivo B1/B2, tu nema slike, već samo pisma i eseja, a što se tiče tema, treba biti spreman na sve, jer se dešava da budu date razne aktuelne teme, od lova na kitove do bitkoina i nazad.

Usmeni test se polaže u dvoje (u izuzetnim slučajevima se može desiti da završite sami sa ispitivačima, u tom slučaju jedan od njih "simulira" para) i sastoji se iz opisivanja slike (samo A1/A2 i A2/B1), jednog pitanja gde treba nešto ispričati/prepričati (svi nivoi), diskusije sa drugim kandidatom (svi nivoi) i jednog problemskog pitanja, gde treba argumentima obrazložiti neki stav (samo B1/B2).

Ovde možete videti i uraditi primere testova, a u nastavku pogledati kako izgledaju sertifikati o položenom ispitu sa različitim rezultatima.


Sertifikat o položenom ispitu iz ispitnog roka maj/jun 2017. godine 
Dokaz o tome da B2 na svim delovima nije nedostižan rezultat



Izgled sertifikata iz ispitnog roka maj/jun 2016. godine


Osim dokaza o položenom ispitu, ovo je ujedno i dokaz da godine nisu prepreka.



Kome je neophodan?
Prema imigracionom zakonu, za dobijanje stalne boravišne dozvole (možete se prijaviti za nju nakon 3 godine stalnog boravka u Norveškoj) neophodan je samo A1/A2 nivo. Uprkos opšte uvreženom mišljenju, za većinu zanimanja zakon ne propisuje neophodan nivo jezika. Ipak, neki poslodavci će vam, u zavisnosti od posla kojim se bavite, tražiti B1 ili B2 nivo. Poslodavci koji insistiraju na ovom sertifikatu su uglavnom državne institucije, tj. opštine. Kod privatnih poslodavaca po pravilu nije potreban ovaj sertifikat, već isključivo da zadovoljite njihove kriterijume po pitanju jezika prilikom intervjua za posao.

Pored položenog čitanja, slušanja i pisanja, ista institucija organizuje i
polaganje ispita za sticanje norveškog državljanstva.
Izuzetak su medicinski radnici, koji prema novim propisima koji su stupili na snagu od 01.01.2017. moraju imati položen B2 nivo pre nego što uspeju da dobiju autorizaciju za svoju profesiju. Dakle, morate na ovom testu dobiti B2 na svim delovima, da biste stekli uslov da polažete ispite neophodne za autorizaciju diplome (Kurs i nasjonale fag, Fagprøve, Kurs i legemiddelhåndtering). Međutim, u praksi se dešava da se izlazak na ove ispite dopusti i kandidatima bez ispunjenog ovog uslova, recimo da imaju sertifikat o položenom B2 iz neke inostrane institucije ili "šarene" ocene na ovom testu, u slučaju da nema dovoljno kandidata koji imaju ispunjen ovaj uslov u potpunosti. Ukoliko ste već dobili autorizaciju, ovo za vas ne važi. Međutim ako imate samo licencu, takođe morate položiti B2, do roka određenom u rešenju koje ste dobili od Direktorata za zdravstvo (Helsedirektoratet). B2 nivo norveškog vam je takođe neophodan pri upisu na fakultet.

TEST I NORSK – HØYERE NIVÅ (BERGENSTESTEN)

Na kom nivou je? 
B2/C1

Gde se može polagati?
Širom Norveške, a odnedavno se može polagati i na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Kad se može izaći na ispit?
Postoje dva ispitna roka, prolećni i jesenji, ali sami datumi polaganja variraju od godine do godine, tačne datume za ovu godinu i rokove za prijavu možete videti ovde

Iz čega se sastoji?
Nalik na Norskprøve, i pismeni deo Bergenstesten-a ima razumevanje 25-30 kraćih dijaloga ili monologa na zaokruživanje (lytteforståelse), razumevanje teksta (leseforståelse) i samostalno pisanje (skriftlig produksjon), s tim što pored toga sadrži i deo „Gramatika, reči i izrazi“ poznatiji pod nazivom „Parovi rečenica“ (Parsetninger). Zadatak iz usmenog razumevanja se na Bergenstesten-u sastoji iz 2 dela, prvi deo čine kratki dijalozi „na zaokruživanje“, dok je drugi deo kombinacija usmenog razumevanja i samostalnog pisanja i zove se Referat. Kandidati slušaju dva puta snimljen intervju i zatim treba da napišu rezime, prateći smernice koje su im date. Razumevanje teksta se sastoji od nekoliko kraćih tekstova i pitanja uz njih, neka su na zaokruživanje a negde treba napisati odgovor. Parovi rečenica izgledaju tako što je data rečenica, a ispod nje slična, sa prazninom koju treba dopuniti tako da znači isto ili slično što i rečenica iznad. Ovde se mogu pojaviti i gramatička vežbanja, i izrazi sa B2 kursa, i građenje reči i razne druge jezičke začkoljice. Esej je na Bergenstesten-u jedna od glavnih tački spoticanja mnogih kandidata, jer treba da pokaže vladanje jezikom na akademskom nivou. Teme su raznovrsne i obično vezane za neke aktuelne debate u norveškom društvu.
Sertifikati o položenom Bergenstest-u sa ocenom Bestått na svim delovima
Na usmenom delu testa se bira jedna od 3 ponuđene društveno-aktuelne teme, od socijalnih medija, preko imigracije, sporta, tržišta nekretnina do ekološke i ekonomske politike. Zatim počinje prvi deo na kom kandidati dobijaju nekoliko slika koje treba opišu u dva minuta. Potom kandidati dobijaju jedan stav u okviru odabrane teme o kome treba da argumentuju svoje mišljenje. Imaju par minuta da pripreme izlaganje, a ono ne treba da traje duže od 5 minuta. Treći deo usmenog ispita protiče u vidu razgovora gde ispitivač postavlja dodatna pitanja o temi kako bi se razvio dijalog, a tu se ocenjuje njihova sposobnost da vode formalan dijalog, da slušaju, da se drže teme i da daju relevantne pojmove. Ovaj deo traje od 6-8 minuta. Ukoliko učinak bude na granici položenog, daje se dodatni zadatak koji najčešće podrazumeva opis neke ilustracije ili dijagrama sa nekim podacima. Trajanje je po potrebi.

Kome je neophodan?
Nakon što je Kompetanse Norge (nekadašnji Vox) uveo B1/B2 test, veoma je malo onih kojima je zaista neophodan Bergenstest. Većinu stvari za koje vam je neophodan B2 nivo možete obaviti i uz položen Norskprøve sa rezultatom B2 na svim nivoima. Jedina prednost Bergenstesten-a sada je što ako dobijete ocenu „Godt bestått“, odnosno ako postignete C1 nivo na nekom ili svim delovima, dobićete više poena pri upisu na fakultet. Sa položenim Norskprøve sa B2 rezultatom na svim nivoima dobijate ocenu 4 iz norveškog prilikom upisa na fakultet, dok sa Bergenstesten-om možete dobiti i 5 (ako dobijete ocenu „Godt bestått“ na 3-4 dela) ili čak 6, što je maksimalna ocena (ako dobijete ocenu „Godt bestått“ na svim delovima). Dakle, ukoliko planirate studije u Norveškoj, preporučujemo da polažete Bergenstesten, ali ipak budite svesni da je postizanje ovih rezultata prilično teško, i da ih mnogi postignu tek nakon par godina života u Norveškoj. Za pisanje eseja je potrebna posebno temeljna i ozbiljna priprema.
Sertifikati o položenom Bergenstest-u sa ocenom
Godt bestått na slušanju i 
Bestått na preostala četiri

Sertifikati o položenom Bergenstest-u sa ocenom
Godt bestått na čitanju i 
Bestått na preostala četiri

TRINN 3

Na kom nivou je? 
B2/C1

Gde se može polagati?
Na Univerzitetu u Oslu, nakon aktivnog učešća na kursu/letnjoj školi

Kad se može izaći na ispit?
Postoje dva semestra i letnja škola, u svakom slučaju je pre izlaska na ovaj ispit neophodno pratiti predavanja na univerzitetu.

Iz čega se sastoji?
I ovde isto postoji razumevanje govora (lytteforståelse), s tim da je malo drugačije koncipirano u odnosu na gorepomenute testove. Sluša se jedan duži tekst, i tek nakon odslušanog teksta se dobiju pitanja. Zatim ima razumevanje teksta sa gramatikom (leseforståelse og grammatikk) gde se i jedno i drugo testira na jednom tekstu dužine od oko 600 reči. I na kraju ide samostalno pisanje eseja od oko 300 reči (stil). Međutim, tokom kursa se moraju predavati eseji prema dinamici koju odrede predavači i to sve predstavlja uslov za izlazak na sam završni ispit, uključujući i jedan duži obavezni rad.

Na usmenom delu kandidati prvo treba da odbrane taj rad, a nakon toga sledi ispitivanje na neku od tema koja je bila sastavni deo obrađenog tokom kursa.

Kome je neophodan?
Ovaj test je alternativa gorepomenutim koju biraju uglavnom kandidati kojima je potrebna i intenzivna priprema za test ili ako se "datumski" ne uklapaju sa održavanjem nekog drugog ispita na odgovarajućem nivou. Međutim, sam koncept je onima koji rade malo "nezgodan", jer podrazumeva dosta rada na kursu, što im sa poslom nekad bude teško ili nikako uklopivo, te je izlazak na neki od prva dva ispita prvi izbor za većinu. Ovaj ispit se ocenjuje na skali od A do E kao položen, odnosno F kao nepoložen. Medicinskim radnicima sa visokim obrazovanjem obično traže ocenu B ili C na ovom testu, a u slučaju da kandidat ne položi ima pravo da izađe još jednom što je uračunato u ceni kursa.


Prva strana diplome sa Univerziteta u Oslu o položenom ispitu Trinn 3

Druga strana diplome sa Univerziteta u Oslu sa ocenama na pojedinim delovima i brojem stečenim EBPS-bodova

A ŠTA MI RADIMO? 
Mi vršimo pripremu za polaganje svih ovih testova sa visokim procentom prolaznosti na njima. Sve slike diploma u tekstu pripadaju našim bivšim polaznicima, a objavljene su uz njjihovo odobrenje. Njima se ovom prilikom zahvaljujemo što su upotpunili naš tekst, a vi ako želite da budete korak bliži jednoj takvoj diplomi, dođite da vas pripremimo najbolje moguće.

Pišu: Sofija&Sandra

Нема коментара:

Постави коментар