уторак, 20. март 2018.

Rogovi, Vikinzi, vajari, seoska i ostala umetnost u Kopenhagenu

U ovom tekstu imaćete priliku da pročitate nešto o muzejima u Danskoj, ovde konkretno u Kopenhagenu i okolini, koje bismo vam mogli preporučiti, gde se šta može videti, gde se nalaze kada rade i kada je najpovoljniji obilazak. 

1. Nacionalni muzej (Nationalmuseet)
Ulaz u Nacionalni muzej
Photo: Miroslava Nikolić
Svakako je mesto gde valja početi obilazak, osnovno gradivo, moglo bi se reći. Ovo je glavni muzej u državi i sadrži eksponate iz istorije kako Danske, tako i mnogih drugih država. Glavna zgrada se nalazi nedaleko od pešačke zone, muzej je u strogom centru grada, tako da ga je lako uklopiti pre ili posle, šoping ture/kafe ili nekog restorana. Stalna postavka muzeja pokriva oko 14.000 godina Danske istorije, od lovaca na irvase iz ledenog doba, preko vikinga i religije u srednjem veku, kada je crkva igrala važnu ulogu u životima prosečnih građana. Za one zainteresovane za antičke monete, u muzeju su između ostalog izloženi Rimski i antički grčki novci. Nacionalni muzej sadrži najveću kolekciju eksponata iz Antike, Egipta i sa Bliskog istoka u Danskoj. 

Ako vas ipak zanima da čujete/vidite nešto "danskije" čega nema u školskim udžbenicima, popnite se na prvi sprat stepenicama sa desne strane. Tu je obuhvaćena istorija naroda koji su živeli, i koji žive na teritoriji Danske države od 1560-2000. godine. Ono što bi trebalo svakako biti cilj posete ovom muzeju je možda najvrednije kulturno nasleđe ove nacije - čuveni zlatni rogovi iz Galehusa. Nalaze se u vikinškoj kolekciji u prizemlju, koju je 2013 otvorila za oči javnosti, njeno visočanstvo kraljica Margareta lično. O kakvim je sad tu rogovima reč, da li ih najvrednijim kulturnim nasleđem čini to što su od zlata? NE.  Zlatni rogovi iz Galehusa, sadrže runski zapis, tačnije pesmu, i slike isklesane u doba vikinga, oko 5 veka, n.e. Rogovi su prvi put otkriveni 1639. i 1734. 20-ak metara udaljeni jedan od drugog. Izliveni su od čistog zlata, mada nije nikada utvrđeno sa sigurnošću da li je namena rogova bila da se iz njih pije ili su ovo bili rogovi za davanje signala. U svakom slučaju zlato šalje jasnu poruku da je  reč o luksuzu. Bilo kako bilo, nacionalni simbol nije dobio srećni svršetak, s obzirom da je rogove 4. maja 1802. pretopio lopov Nils Hajndrih. Srećom crteži originalnih rogova su sačuvani i njihove replike su napravljene i izložene dan, danas u Nacionalnom muzeju uz poseban nadzor.
Zlatni rogovi iz Galehusa.
Photo: http://www.englishliterature.narod.ru/gallehushorn.html

Radno vreme muzeja: utorak-nedelja: 10-17h
Cena karte: Dnevna karta za odrasle: 85 kruna
                   Porodična karta (odrsali+dete): 75 kruna
                   Ulaz je besplatan za decu i mlade do 18 godina. 


2. Gliptoteka (Glyptoteket) 
Spoljašnjost muzeja
Photo: Miroslava Nikolić
Karlsbergova gliptoteka oduševiće kako one fascinirane vajarskim dostignućima tako i sve ostale svojom veličanstvenom arhitekturom i bajkovitim enterijerom kakav obično nalazimo na umetničkim fotografijama. Muzej je napravljen, kasnije proširen na osnovu lične kolekcije Karla Jakobsena, sina osnivača poznatog lanca pivara. Kako samo ime kaže muzej se fokusirao na vajarska dela, pretežno područja Mediterana, Egipta, Grčke i Rima, ali prepoznat je i po svojoj kolekciji slikarskih dela, francuskih impresionista (Mone, Pisaro, Renoa, Dega, Cezan itd.) i post-impresionista (Van Gog, Bonard), kao i zlatnog doba danskog stvaralaštva. Nalazi se nedaleko od Nacionalnog muzeja, na Bulevaru H. K. Andersena, odmah uz zabavni park Tivoli. 

Detalj iz unutrašnosti muzeja
Photo: Miroslava Nikolić

Radno vreme muzeja: utorak-nedelja: 11-18h; četvrtak: 11-22h

Cena karte: Odrasli: 115 kruna
                     Grupa (10+ljudi):  100 kruna
                     Mladi do 27 godina: 85 kruna
                     Mladi do 18 godina: Gratis
                     Posete utorkom: Gratis za sve posetioce
                     Gostujuće izložbe utorkom: 60 kruna 








3. LOUISIANA
Spoljašnjost muzeja
Photo: Miroslava Nikolić
Da malo iskuliramo od centra grada, sada ćemo preći na muzej moderne umetnosti LOUISIANA. Od glavne železničke stanice, ili od stanice Nørreport uzmite intercity voz u pravcu prema Helsingør-u. Karta košta oko 90 kruna za odrasle, i 46 za decu, ukoliko nemate rejsekort, u kom slučaju cena je upola niža. Nekih 40-ak minuta kasnije stižete na stanicu Humlebæk. Ovo malo mesto je naviklo na turiste i postavljen je putokaz do muzeja koji je 10-ak minuta šetnje odatle. Ako volite fizičku aktivnost nije loše ni provozati se 35 km biciklom, pogotovo jer put ide uz obalu mora, tako da ako vas vreme služi može biti lepo ispunjen dan. Muzej obuhvata dela od Drugog svetskog rata do danas, neka od poznatih autorskih imena su Pikaso, Vorhol, Miro, Kusama, a 2017. godine posetioci su mogli videti i gostujuću izložbu naše umetnice Marine Abramović. Gostujuće izložbe i instalacije se menjaju jednom do dva puta godišnje, tako da osim prelepog parka uz obalu ovaj muzej uvek može da ponudi još nešto posetiocu iz godine u godinu.

Dancing lights - Yayoi Kusama
Photo: Miroslava Nikolić
Radno vreme: Utorak-petak: 11-22h; vikend: 11-18h
Cena karte: Odrasli (stariji od 18 godina): 125 kruna 
                    Studenti sa studentskom karticom: 110 kruna
                    Mladi do 18 godina: gratis
                    Grupa odrasli: 115 kruna po osobi
                    Grupa studenti sa studentskim karticama: 
                    105 kruna po osobi









4. ARKEN
Spoljašnjost muzeja
Photo:
https://kunsten.nu/artguide/venue/arken-museum-for-moderne-kunst/
Bili smo 35 km severno, sada idemo 20 km južno do predrgađa po imenu Ishøj i novog muzeja savremene umetnosti. Uzimamo A voz od glavne stanice do stanice Ishøj, karta je oko 60 kruna za odrasle, 30 za decu, uz rejsekort 25 kruna za odrasle i 13 kruna za decu. Vetrovito je, pa je savet dobro zakopčati jaknu/džepove. ARKEN je privatna neprofitna dobrotvorna organizacija i državno ovlašćeni muzej savremene umetnosti. ARKEN je dizajnirao danski arhitekta Seren Robert Lund, i prepoznatljiv je po svojoj arhitektonskoj formi. Muzej je otvorila Danska kraljica Margareta 15. marta 1996. godine. Sadrži savremene radove danskih, skandinavskih i međunarodnih slikara. Muzej takođe poseduje zbirku oko 400 posleratnih savremenih umetničkih dela. Ovo uključuje radove umetnika poput Damien Hirsta, Olafur Eliasson, Sherin Neshat Shirin Neshat, Volfganga Tillmansa i danskog / norveškog duha Ingar Dragset i Michael Elmgreen. Svake godine ARKEN dodeljuje ,,ARKENs kunstpris’’ nagradu od 100.000 danskih kruna jednom savremenom umetniku.
Unutrašnjost muzeja
Photo: http://www.arken.dk/samling/samling-damien-hirst/

Radno vreme:  Utorak-nedelja: 10-17h; sreda: 10-21h
Cena karte: Odrasli: 115 kruna
                      Studenti sa karticom: 95 kruna
                      Deca i mladi do 18 godina: Gratis
                      Grupa min. 10 ljudi: 100 

5. Muzej na otvorenom (Frilandsmuseet)
Photo: https://natmus.dk/typo3temp/GB/79ddaffb7a.jpg
Ovo je nešto što se ne sme propustiti po sunčanom, ili barem relativno suvom ipak je ovo Danska, danu. Voz B od glavne stanice ili Nørreport stanice ka Hillerød-u, vožnja traje 20-25 min izlazi se na stanici Sørgenfri, cena karte za voz je 60 kruna za odrasle, 30 za decu, uz rejsekort 25 kruna za odrasle i 13 kruna za decu. Dakle u pitanju je muzej na otvorenom u gradu Lyngby severno od Kopenhagena. Otvoren je 1897. godine i pokriva 40 hektara, i to ga čini jednim od najvećih i najstarijih muzeja na otvorenom na svetu. Muzej sadrži više od 100 građevina iz ruralnih sredina iz perioda 1650-1950. Sve zgrade su originalne i premeštane su sa svoje prvobitne lokacije, posebno čuvaju vetrenjaču koja se i dalje nalazi na svojoj izvornoj lokaciji. Muzej sadrži seoske objekte iz svih regiona Danske, uključujući mnoge od malih i udaljenih danskih ostrva kao što su Bornholm, Lese. Predstavljene su i zgrade sa Farskih ostrva, kao i nekadašnje danske imovine južnog Šlezviga u Nemačkoj i Scania i Halland u Švedskoj. Praktična instalacija pokazuje kako je svakodnevica prilagođena regionalnim uslovima života i dostupnosti materijala. Zgrade obuhvataju seosku kuću sa ostrva Lese prekrivenu morskom travom. U kolekciji su prikazani i svi društveni slojevi, od palate do siromaha, različitih vrsta objekata kao što su farme, mlinovi i radionice, kao i brojne profesije. Muzej uključuje šest mlinova uključujući mlin iz 1662. godine. Neke od mlinova redovno pokreću neki od dobrovoljaca iz cevovoda. 
Radno vreme: od 1. maja – 30. juna: 10-16h
                        od 1. jula – 12. avgusta: 10-17h
                        od 14. avgusta – 21. oktobra: 10-16h
Cena ulaznice: deca i mladi do 18 godina: gratis
                         Odrasli: 75 kruna
                         Porodična karta(bar jedno dete+odrasli): 60 kruna po osobi
                         U julu i do sredine avgusta cena karte za odrasle: 95 kruna; porodična: 80 kruna.

Piše: Miroslava Nikolić

Нема коментара:

Постави коментар