уторак, 17. април 2018.

Testovi iz švedskog



Potreban vam je dokaz o poznavanju švedskog jezika na određenom nivou, a niste sigurni koji ispit možete da polažete i gde? Planirate studije ili traženje posla u Švedskoj i pitate se šta će univerzitet/poslodavac da traži od vas? Evo nekoliko najpoznatijih ispita koji su priznati širom sveta.


SWEDEX

Photo: http://www.folkuniversitetet.com
Na kom nivou je?
A2, B1, B2

Gde se može polagati?
Ispit organizuje Narodni univerzitet (Folkuniversitetet) tako da ga je moguće polagati u raznim gradovima u Švedskoj, ali i u test centrima u Srbiji. Za više informacija pogledajte link

Kada se može izaći na ispit?
Spisak termina za polaganje možete pronaći na sledećem linku.

Iz čega se sastoji?
Bez obzira na nivo, svaki ispit sadrži razumevanje teksta (läsförståelse), proveru usmenog razumevanja (hörförsåelse), samostalno pisanje (skriftligt prov), usmeni ispit (muntligt prov), a na nivoima A2 i B1 i proveru gramatike i rečnika (ord och grammatik). Pismeni deo ispita na A2 nivou traje oko 2 sata, uključujući i pauzu, a na nivoima B1 i B2 3 sata sa 2 pauze. Usmeni deo na A2 nivou traje 8 minuta, na B1 15 minuta uz još 15 minuta pripreme, a na B2 20-25 minuta uz 15 minuta pripreme. Ovde možete pogledati primere testova. 

Na A2 i B1 nivou sabiraju se poeni za usmeno razumevanje, razumevanje teksta i proveru gramatike i rečnika. Procena pismenog i usmenog dela vrši se prema utvrđenim kriterijumima. Sabira se ukupan broj poena, tako da se lošiji rezultat na jednom delu može popraviti boljim učinkom u drugom delu. Granica za prolaz je 60%. Rezultat se opisuje sledećom skalom: underkänd (nedovoljan), godkänd (dovoljan), väl godkänd (vrlo dobar) i mycket väl godkänd (odličan).
Na B2 nivou možete na svakom delu testa postići zadovoljavajući rezultat (godkänd), prolaznu ocenu (minimigränsen) ili nedovoljan učinak (underkänd). Da biste dobili diplomu, neophodno je da iz najmanje 3 dela dobijete zadovoljavajući rezultat, a iz jednog prolaznu ocenu. Konačni rezultat se opisuje kao godkänd (dovoljan) ili underkänd (nedovoljan).

Kome je neophodan?
Swedex test je obično neophodan ljudima koji u Švedskoj žele da pronađu posao koji ne zahteva napredni nivo jezika ili žele dalje da nastave učenje jezika. Da biste studirali na švedskim univerzitetima na švedskom jeziku, neophodno je da imate diplomu C1 nivoa (TISUS test).


TISUS

Na kom nivou je?
C1

Gde se može polagati?
Test organizuje Stokholmski univerzitet, ali ga je pored Stokholma moguće polagati i u nekoliko drugih gradova u Švedskoj. U Srbiji se polaže pri Ambasadi Švedske u Beogradu, ali je prethodno neophodno poslati prijavu nakon koje se dobija potvrda da će se ispiti održati.  

Kada se može izaći na ispit?
Ispit se organizuje 2 puta godišnje, na jesen i proleće. Tačne datume možete pronaći na internet stranici ispita. Polaže se istog datuma i u Švedskoj i u inostranstvu, ali su termini prijave različiti.

Iz čega se sastoji?
Ispit se sastoji iz tri dela: razumevanja teksta (läsfärdighet), pisanja eseja (skriftlig färdighet) i usmene provere (muntlig färdighet).

Razumevanje teksta je podeljeno u dva dela: prvi deo čini 5 tekstova sa po 4-8 pitanja ili tvrdnji. Na pitanja je ponuđeno nekoliko odgovora među kojima treba odabrati tačan, a za tvrdnje navesti da li su tačne ili ne. Ovaj deo ima ukupno 30 pitanja i traje 50 minuta. Drugi deo je duži tekst, 3-5 stranica, sa 15 pitanja. Cilj je da kandidat pronađe tražene informacije bez čitanja celog teksta i udubljivanja. Odgovori su često vrlo kratki, jedna ili dve-tri reči. Trajanje ovog dela je 25 minuta. Primer razumevanja teksta možete pogledati ovde.

Pisanje eseja podrazumeva da na zadatu temu treba sastaviti tekst od otprilike 400 reči. Teme su opšte i zadatak je da se sagledaju iz više različitih perspektiva. Na ispitu se dobija papir sa instrukcijama, papir sa statističkim podacima, dijagramima i citatima koji mogu, a ne moraju, da se iskoriste na testu, kao i papir za pisanje. Dozvoljeno je koristiti švedsko-švedski rečnik, ali ne i rečnike sinonima. Ovaj deo ispita traje dva i po sata. Primer ovog dela nalazi se na sledećem linku.

Usmena provera se razlikuje u zavisnosti od toga da li se ispit polaže u Švedskoj ili u inostranstvu. U Švedskoj se ovaj deo sastoji iz grupnog i individualnog zadatka. Grupni zadatak se odvija sa tri kandidata koji diskutuju o jednoj od dve ponuđene teme koje su im dostavljene nedelju dana pre samog ispita. Ovaj deo traje oko 20 minuta. Individualni deo podrazumeva da svaki kandidat dobije pitanje o kom može da razmišlja oko 2 minuta i potom iznese stavove u dodatna 2 minuta. Pogledajte primer.

Kada se TISUS polaže u inostranstvu, usmeni deo se sastoji od 10-15 minuta individualnog izlaganja o jednoj od dve ponuđene teme i ovo se snima. Priprema za izlaganje traje oko 15 minuta. Ppgledajte primer

Za svaki deo možete dobiti ocene nedovoljno (underkänd) i prolazno (godkänd). Da biste dobili diplomu, neophodno je da dobijete prolaznu ocenu iz sva tri dela. Ukoliko položite 2 dela, moguće je polagati preostali deo pojedinačno.

Kome je neophodan?
Ukoliko želite da studirate na švedskom jeziku na nekom od univerziteta preduslov je da položite TISUS. Pored toga, TISUS je validan i za dobijanje licence za rad u medicinskoj struci (lekarima, farmaceutima, medicinskim sestrama…).


C1-TEST

Na kom nivou je?
C1

Gde se može polagati?
Ovo je ispit koji organizuje Folkuniversitetet pa se, kao i Swedex, može polagati u više gradova u Švedskoj.

Kada se može izaći na ispit?
Termine možete pronaći na stranici ispita.

Iz čega se sastoji?
Photo: http://www.folkuniversitetet.com

Ispit se sastoji iz sledećih delova:
  • Lucktest (provera gramatike i rečnika)
  • Hörförståelse (provera usmenog razumevanja)
  • Läsförståelse (razumevanje teksta)
  • Skriftlig uppgift (pismeni zadatak)
  • Muntlig kommunikation (usmena provera)


Ispit traje oko 7 sati, uključujući i pauze. Za svaki deo možete dobiti ocene nedovoljno (underkänd) i prolazno (godkänd). Ukoliko ne položite samo jedan deo, moguće ga je polagati pojedinačno, ali u roku od 6 meseci.






Primer ispita pogledajte na sledećem linku.


Kome je neophodan?
C1-test je prepoznat od strane Uprave za socijalne poslove (Socialstyrelsen) u procesu izdavanja licence za rad. Ovaj test vam, međutim, ne omogućava da upišete studije na švedskom jeziku, jer se za to priznaje isključivo TISUS ispit.


Нема коментара:

Постави коментар